Kunstig intelligens (KI) er både en vitenskapelig disiplin, en ingeniørdisiplin, en forretningsmodell og et verktøy. Så hva betyr det å drive med “bærekraftig” KI? Kom og hør hva to ledende UiB-eksperter, Jill Walker Rettberg og Marija Slavkovik, tenker om tematikken.
Kunstig intelligens er både en vitenskapelig disiplin, en ingeniørdisiplin, en forretningsmodell og et verktøy. Så hva betyr det å drive med “bærekraftig” KI?
Det er lett å sette søkelys på bærekraften til ressursene som KI-støttet maskinvare bruker. På den ene siden lever vi i en tid hvor klimaendringer er et aktuelt problem som ikke tåler flere unnskyldninger. På den andre siden, når vi tenker på KI, ser vi for oss et kunstig skapt intelligent vesen laget i menneskets bilde. For eksempel, generativ AI mage.space reagerer på «promptet» kunstig intelligens med bilder av robothoder (ref bildet over).
Dette er en måte å forstille seg kunstig intelligens på. I virkeligheten er kunstig intelligens en globalt distribuert virksomhet som er avhengig av asiatisk hardware, europeiske forbrukerpenger, nordamerikansk teknologisk innovasjon, billig arbeidskraft fra det globale sør, og globalt distribuerte forskere og programvareutviklere. Hvor bærekraftig er så AI-virksomheten globalt i dette perspektivet?
Kom og hør hva to ledende UiB-eksperter, Jill Walker Rettberg og Marija Slavkovik, tenker om tematikken. Til slutt blir det spørsmål fra salen og antatt en interessant og lærerik diskusjon.
Det blir lett servering utenfor auditoriet fra kl. 16.00.
Møtet er åpent for alle, og starter 16.30 i Auditorium 1 i Realfagbygget (underetasjen), Allegaten 41.
Dato: Tirsdag 19. november 2024
Arrangører: NTVA, Tekna Bergen og Academia Europaea Bergen.